Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6, съобщава NBC News. Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната.

Chang'e 6 е излетяла от космическата площадка за изстрелване Wenchang в южната островна провинция на Китай Хайнан.

Ако успее, мисията Chang'e ще бъде решаваща стъпка в реализирането на целите на страната за кацане на китайски астронавти на Луната до 2030 г. и евентуално изграждане на база на лунната повърхност.

Резултатът от мисията също ще има последици далеч отвъд границите на Китай. Множество космически нации, включително Русия, Индия, Япония и САЩ, също са насочили поглед към Луната, създавайки това, което някои експерти оприличиха на нов вид космическа надпревара.

„Китай се опитва да докаже, че е сила, с която трябва да се съобразяват, и затова Китай винаги се състезава с всички в космоса“, каза Клейтън Суоуп, заместник-директор на проекта за аерокосмическа сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Китай осъществи първото си кацане на Луната през 2013 г. с мисията Chang'e 3, която постави спускаем апарат и марсоход на лунната повърхност, за да проучи терена на Луната. Преди това само САЩ и бившият Съветски съюз са кацали успешно космически кораби на Луната.

През 2019 г. Китай отбеляза още един исторически крайъгълен камък с полета си Chang'e 4, като стана първата страна, която приземи сонда на обратната страна на Луната , частта, която е постоянно обърната към Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят